Domeinnaam

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een unieke naam die u voor uzelf, uw bedrijf of organisatie vastlegt. Ze geeft u een identiteit op het internet, een gemakkelijke manier om door anderen gevonden te worden. Een domeinnaam bestaat uit minimaal twee delen, gescheiden door een punt.

  • Het eerste deel is de naam (bvb. uwdomeinnaam)
    In principe is alles mogelijk, zolang de naam bestaat uit een combinatie van twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een streepje -
  • Het tweede deel is de extensie (het deel achter het laatste puntje)
    Er zijn allerlei soorten extensies: .nl, .be, .de, .com , .eu . Hiermee geeft u aan uit welk land de domeinnaam komt (.nl voor Nederland), of waarvoor u de domeinnaam wilt gebruiken. Dit deel kan u niet vrij kiezen, u moet uw keuze maken uit voorgeschreven extensies. Bij WSE Engineering kunt u kiezen uit meer dan 500 extensies.

Het deel achter het laatste puntje (.nl bvb) wordt ook wel Top Level Domain (TLD) genoemd.

 

Wie mag een domeinnaam vastleggen en gebruiken?

Iedereen. Zowel particuliere personen als bedrijven mogen een domeinnaam registreren.

Elke domeinnaam is uniek en kan maar één keer vastgelegd worden. Is de naam van uw keuze al bezet, dan moet u iets anders zoeken (tenzij u een wettelijk recht hebt op die naam). Voor uw aanwezigheid op het internet (nu of in de toekomst) is de keuze van een unieke en originele domeinnaam dus zeer belangrijk.
 

Wat doet een domeinnaam?

Een domeinnaam is de handigste manier om ervoor te zorgen dat uw website gemakkelijk gevonden kan worden. Door andere surfers (omdat ze de naam onthouden), maar ook door hun computers. Elke domeinnaam kan u immers koppelen aan een IP-adres, bijvoorbeeld 80.69.84.84
 
Dankzij dit nummer kunnen computers elkaar vinden en met elkaar communiceren. Met andere woorden: uw website kan door anderen bekeken worden. Omdat domeinnamen veel eenvoudiger te onthouden zijn dan IP-adressen, worden IP-adressen door de meeste mensen niet direct gebruikt.
 
Een domeinnaam heeft een meervoudig gebruik, o.m. 
  • als locatie van een website (www.uwdomeinnaam.nl)
  • als deel van een e-mailadres (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
logo-draytek.png
Dell-PartnerDirect-Registered-logo.png
Synology-prtner-Logo.gif
Contact opnemen

Heeft u een vraag? Wij horen graag van u.

Bellen kan ook: 043-3250100.
We staan u met plezier te woord.

Vul uw naam in.
Please enter your email!